Το περιστατικό που συνέβη σε δικαστήριο της Ιρλανδίας καταγγέλθηκε από βουλευτίνα στη Βουλή της χώρας

 Πηγή: Luben

Όταν μια βουλευτίνα αναγκάζεται να δείξει ένα στρινγκ στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ή πολύ μπροστά ή πολύ πίσω. Δυστυχώς, όπως μπορεί να προβλέψατε, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ πίσω, καθώς ένα στρινγκ αποτέλεσε αποδεικτικό στοιχείο σε ιρλανδικό δικαστήριο, προκειμένου να αθωωθεί ένας 27χρονος άντρας για το βιασμό μιας 17χρονης κοπέλας.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτίνα Ruth Coppinger με την κίνηση αυτή, η οποία έγινε το θέμα της εβδομάδας, θέλησε να αναδείξει ένα ευρύτερο πρόβλημα στα ιρλανδικά δικαστήρια, στα οποία σύμφωνα με την ίδια «η απόδοση ευθυνών στο θύμα (σ.σ.: το λεγόμενο victim blaming) είναι ρουτίνα». Όπως είπε η Coppinger:

«Μπορεί να σας φαίνεται ντροπιαστικό να δείχνουμε στρινγκ εδώ πέρα…όμως πως πιστεύετε ότι νιώθει ένα θύμα βιασμού ή μια γυναίκα στην ξεκάρφωτη κατάσταση που είναι όταν τα εσώρουχά της δείχνονται στο δικαστήριο;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Irish Examiner, ο 27χρονος αθωώθηκε από τις κατηγορίες βιασμού όταν η δικηγόρος του τράβηξε την προσοχή του δικαστηρίου στο στρινγκ που φορούσε η 17χρονη κοπέλα.Όπως δήλωσε η συνήγορος του 27χρονου, Elizabeth O’Connell:

«Οι αποδείξεις εκμηδενίζουν την πιθανότητα να αισθάνθηκε έλξη για τον κατηγορούμενο και να ήταν ανοιχτή στο να συναντήσει κάποιον και να είναι μαζί του; Πρέπει να προσέξετε τον τρόπο με τον οποίο είχε ντυθεί. Φορούσε ένα στρινγκ με κορδέλα.»

Σύμφωνα με την βουλευτή, δεν είναι η πρώτη φορά που το είδος του εσωρούχου χρησιμοποιείται σαν αποδεικτικό στοιχείο σε μια δίκη για βιασμό στην Ιρλανδία. Όπως πρόσθεσε, «Έχουμε συχνά δει ρούχα, ψεύτικο μαύρισμα, ακόμη και είδη αντισύλληψης να χρησιμοποιούνται για να δυσφημίσουν την αξιοπιστία των γυναικών που έχουν το θάρρος να πάνε στο δικαστήριο», ενώ πρόσθεσε πως τα σχόλια της δικηγόρου υπονοούν πως «τα ήθελε ο κώλος» της έφηβης και κάλεσε τον κόσμο σε όλη τη χώρα να διαμαρτυρηθεί.

 

Και ο κόσμος το έκανε πράξη, στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο. Αργότερα, εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν «τα ρούχα δεν είναι συναίνεση» καθώς διαδήλωναν σε κεντρικό δρόμο του Δουβλίνου, ενώ κάποιοι ανέμιζαν και στρινγκ στον αέρα.


Tαυτόχρονα, μία νέα κίνηση ξεκίνησε στο Twitter και σε άλλα social media, όπου γυναίκες ανεβάζουν τα εσώρουχα τους με το hashtag #ThisIsNotConsent σαν διαμαρτυρία για την απόφαση του δικαστηρίου.

Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το ίσως χειρότερο αποδεικτικό στοιχείο που έχει ακουστεί ποτέ, σε οποιαδήποτε υπόθεση.