Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη στείλει ιδιωτικά φορτηγά για την αποκομιδή απορριμμάτων για να καθαρίσουν τους λόφους των σκουπιδιών στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις από την συνεχιζόμενη απεργία του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα ενόψει της έναρξης του Euro 2016, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Στη Γαλλία συμπληρώνει το δημοσίευμα αναμένονται περίπου 1,5 εκατ. επισκέπτες για την γιορτή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα συρρεύσουν στα γήπεδα περισσότεροι από 1 εκατ. Γάλλοι οπαδοί.

«Όλα τα σκουπίδια θα καθαριστούν, ξεκινώντας από σήμερα» είπε η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 30 φορτηγά έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους για να μαζέψουν τα σκουπίδια. «Θα μας πάρει κάποιες μέρες» πρόσθεσε.
Ανησυχώντας για τη ζημιά στην εικόνα της Γαλλίας, ο υπουργός μεταφορών
Alain Vidalies πρόσθεσε ότι οι οδηγοί των τρένων θα εξαναγκαστούν εάν χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μετακινήσεις των οπαδών.

«Εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε επίταξη» είπε ο υπουργός Μεταφορών προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις.

Η αναταραχή προκλήθηκε όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης να διευκολύνει τις απολύσεις και τις προσλήψεις, με την αναθεώρηση του εργατικού νόμου, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Εμάνουελ Βαλς είπε ότι δεν θα αποσυρθεί.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας που ήδη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για αρκετές ημέρες είπαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία και την επόμενη εβδομάδα, σήμερα επίσης είναι η δέκατη ημέρα απεργίας στους σιδηροδρόμους.

Στον απεργιακό κλοιό αναμένεται να μπουν και οι πιλότοι των αεροσκαφών διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους. Ο υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες όπως η κατάληψη σιδηροδρομικών γραμμών, μία ενέργεια των απεργών για να διασφαλίσουν το σταμάτημα των συρμών. Το σταμάτημα των τρένων είναι μία ενέργεια κατά της Γαλλίας και του γαλλικού λαού, πρόσθεσε ο Vidalies.

Σε ερώτηση για το εάν τα ποντίκια στους λόφους των σκουπιδιών θα επηρεάσουν την υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είπε ότι δεν είδε ορδές ποντικών όταν ερχόταν στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού που έδωσε τη συνέντευξη.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, αιχμή του δόρατος των απεργιών, είπε ότι ο υπουργός Εργασίας Myriam El Khomri, τον κάλεσε σε συνάντηση την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου μετά την προγραμματισμένη συγκέντρωση κατά των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά.
«Είναι αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες» είπε ο Martinez στο Reuters προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο να συζητάμε.

Πηγή: Reuters